Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Dun – 10 vanliga frågor

        1. Vad är Fill Power?

        Fill Power är ett mått som kan sägas mäta dunets fluffighet eller spänst. Måttet anger hur stor volym (1 kubiktum) ett uns (cirka 27 gram) av dunet fyller upp och det förkortas cuin (cubic inches per ounce). Ju större volym, desto mer luft klarar dunet att binda. En dunprodukt med hög fillpower ger ofta mycket värme i förhållande till sin vikt. Produkter med mellan 700 och 900 cuin är inte alltid varmare än en produkt med 650 cuin, men kan ge en indikation på att den kan ge lika mycket värme fast till lägre vikt. 

        2. Vad är skillnaden mellan dun & fjäder?

        Fjädrarna är det yttre skyddet mot väta, vind och annat. Dunet är det isolerande, värmande och fina skiktet mellan fjädrarna och fågelkroppen. Fjädrarna har vingpennor och är avlånga, medan dunet är närmast sfäriskt. Dunjackor, dunvästar, dunbyxor och dunsovsäckar av hög kvalitet brukar bestå av cirka 90-95 procent dun.

        3. Vad är hydrofobiskt dun?

        Dunets akilleshäl är att det förlorar sin värmande egenskap om det blir fuktigt. Därför har flera tillverkare börjat använda dun som har impregnerats med silikon, fluorkarboner eller andra kemikalier. Hydrofobiskt dun står dock inte emot hur mycket väta som helst. Kom också ihåg att även vanligt dun har en viss naturlig impregnering, och att silikon och fluorkarboner ifrågasätts ur ett miljöperspektiv.

        4. Kanaler eller rutor – vad är bäst?

        För att dunet ska fördelas jämnt i jackan måste det hållas på plats i horisontella kanaler eller fack som oftast är rutmönstrade. Ju mindre mängd dun, desto smalare måste kanalerna vara för att dunet ska hållas på plats. Riktigt tunna jackor kan därför ibland vara rutmönstrade, så att dunet sprids över hela överkroppen. Viktigt att komma ihåg är att varje genomgående söm på en jacka släpper in kyla och ut värme. Sömmarna är alltså ett slags köldhål.

        5. Vilka andra designdetaljer bör man ha koll på?

        Du bör undvika jackor där en söm är placerad mitt över armbågen, så att inte kyla leds in där när armen är böjd. Axlarna är ett annat känsligt parti, om du bär ryggsäck. Håll koll på hur sömmarna är placerade där. Vissa tillverkare förstärker axelpartierna med syntetfyllning. Huvan är en annan viktig detalj. Många vill ha en bekväm värmande krage som går upp över hakan och något av en stormhuva för att slippa vindavkylning i ansiktet.

        6. Vill ha en supervarm jacka – vad är viktigt?

        Just sömmarna är en viktig detalj. T.ex. Fjällräven Expedition Down Jacket består i praktiken av två dunjackor som har fogats samman till en, där sömmarna på de två jackorna är placerade på olika ställen. Det skapar ett slags dunbarriär, i och med att inga sömmar är helt genomgående. Är det viktigt att din supervarma jacka också är lätt, så bör du välja dun med hög Fill Power. Viktigt är också att plaggen är lätta att hantera med handskar på.

        7. Hur ska dunplagg packas på färden?

        En fördel med dun jämfört med syntet, är att dunet snabbare återfår sin naturliga, fluffiga form. Det betyder att du kan komprimera jacka, sovsäck etc rejält. Med ett undantag: om du har fått in fukt i dunet. Har du t.ex. svettats under natten i din dunsovsäck kan den förvandlas till en isboll om du har den trångt nedpackad under dagen och det är minusgrader.

        8. Hur länge håller ett dunplagg?

        Det beror förstås på hur du använder den. Men kvalitetsdun behåller som regel sina egenskaper längre än syntetfyllning. En riktigt bra dunjacka kan hålla värmen uppemot tjugo år om du vårdar den väl. Att tvätta och torka dunplagg är inte en vetenskap, såsom det ibland framställs. Men det gäller att följa instruktionerna noga så att du tvättar dunjackan på rätt sätt. Och glöm det där med tennisbollar i torktumlaren – de kan slå sönder dunet.

        9. När passar syntet bättre än dun?

        Om du ska göra dina aktiviteter i fuktigt väder – regn eller slask – så har syntetplaggen många fördelar. Och om du svettas rejält är det ingen bra idé att dra på sig en dunjacka som förstärkningsplagg när du pausar. Om du håller på med en aktivitet där det finns en risk att det går hål på jackan, t.ex. isklättring, är det bättre med syntet, eftersom dunet kan läcka ut. Sedan är det förstås också en prisfråga, syntetplagg är som regel billigare.

        10. Vad är viktigt när det gäller yttertyget?

        Ofta väger väven på plaggets utsida mer än dunet, så valet av material påverkar totalvikten. Logiken är enkel: prioriterar du låg vikt, så kan materialet vara känsligare för slitage och väta. Men kvalitet spelar förstås också in. På marknaden finns billiga lättviktsplagg som går sönder lätt, och dyrare som kan hålla betydligt längre. Är materialet väldigt tätt ventileras inte fukten från din kropp ut, och dunet blir blött.

        Obs! Vi säljer produkter från flera olika varumärken som innehåller dun. Från dessa varumärken har vi garantier på att fåglarna behandlas på ett etiskt korrekt sätt och enligt gällande djurrättslagar och att så kallad ”live-plucking” inte förekommer. Dunet i de produkter vi säljer är en restprodukt från livsmedelsindustrin och plockas inte från levande fåglar.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress