Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Läder

        Läder är ett material som åldras med värdighet och bara blir snyggare med åren. Ger man det bara omsorg och omvårdnad så klarar det många års flitig användning. Läder och skinn används ofta till handskar, skor & kängor - men även som detaljer på till exempel termosar, jackor och ryggsäckar.

        Olika lädertyper

        Människan har så länge vi har varit jägare använt djurhudar som funktionsplagg och som skydd mot kyla. Djurarterna kan variera, men de flesta skinnprodukter kommer i dag från nötkreatur. I bearbetad form kallas ofta material från större djur läder och mindre djurhudar kallas skinn. Djurhudarna måste behandlas, garvas, för att uppnå hållbarhet. Garvning är en kemisk process, som kan utföras på olika sätt och tar olika tid beroende på hudens tjocklek. Syftet är att göra lädret både hållbart och mjukt. Vegetabilisk garvning, som är mest skonsam för miljön, har lång tradition i Norden. Ofta används bark från ek eller gran som kokas i vatten och bildar garvämnen. Inom industrin används däremot ofta ämnet krom, som ger ett jämnare resultat men är sämre för miljön. Naturkompaniet försöker så långt det är möjligt välja de mest miljövänliga alternativen vid sina inköp.

        Läder, nubuck & mocka

        Djurhudens två sidor, insida och utsida, har olika egenskaper och kan behandlas för att uppnå skilda ytor som har fått olika namn. Vanligt läder görs av den så kallade narvsidan, den sida som är vänd utåt. Bearbetar man narvsidan genom att slipa den får man nubuck, som påminner om mocka men fortfarande har en relativt sträv yta. Slipar man i stället djurhudens insida får man en ruggad, mjuk ytan som kallas mocka.

        Värdefulla egenskaper

        Läder som material för friluftsprodukter har många bra egenskaper. Det är slitstarkt och har lång livslängd och är därför bra även ur miljösynpunkt. Det andas och är formbart, till exempel efter en fot eller hand. Alla läderprodukter som skärp, handskar eller kängor ändrar färg med åren, vilket många tycker ger föremålet en personlig karaktär. Läder tar i regel inte upp illaluktande dofter, bara det rengörs och får vädras.

        Kräver omvårdnad

        Läder är ett levande material som kräver omvårdnad. Har du till exempel ett par läderkängor är det värt att lägga lite tid och omsorg på dem för att förlänga livslängd och funktion. Genom att vårda skor & kängor av läder och skinn på rätt sätt kommer du att ha glädje av dem under många säsonger. Ett par läderkängor ska till exempel aldrig snabbtorkas vid ett värmeelement, eller för nära elden. Den höga värmen riskerar att torka ut lädret och förstöra limningen mellan materialdelarna. Låt hellre kängorna torka i vanlig rumstemperatur, gärna med istoppat tidningspapper som tar upp mycket fukt.

        Fett eller vax?

        Läderprodukter, framför allt kängor, behöver behandlas helst med både fett och vax i omgångar. Även läderkängor med GoreTex-membran på insidan behöver behandlas. Fettet, lädersmorningen, används för att mjuka upp lädret och hålla det mättat – så det inte torkar och spricker. Vaxet lägger sig som ett skyddande skikt på ytan och gör att lädret bättre står emot väta. Vaxet jobbar du bäst in med fingrarna eller en mjuk trasa, använd små cirkelrörelser. Glöm inte att först rengöra kängorna med en fuktad trasa eller ljummet vatten och en borste. Ta bort skosnörena så att du även kommer åt plösen ordentligt och fetta gärna in metallhakarna på kängan, så rostar de inte. Har kängan en ruggad yta, som nubuck eller mocka, så behövs en särskild impregnering för just de materialen om du vill behålla känsla och textur. Behandla gärna kängorna på kvällen så lädret hinner mättas under natten, ifall du ska använda dem nästa dag. Fråga i butiken efter rätt produkter just för din kängmodell.

        Handskar i läder

        Eftersom läder anpassar sig efter din kroppsform så lämpar sig materialet mycket bra för handskar av olika modeller. Med tiden blir skinnhandskarna nästan som en avgjutning av dina egna händer. Här används ofta skinn från vilt, som älg och vildsvin men även getskinn. Tänk på att färgat skinn kan färga av sig på andra kläder, särskilt om skinnet bara är ytfärgat och inte genomfärgat. Genom att ta hand om och vårda handskarna kommer du att ha glädje av dem länge. Läderhandskar tvättas enklast och bäst genom att du tar på dig den ena handsken och tvättar med den lediga handen, använd vanlig tvål och ljummet vatten. Torka i rumstemperatur och låt helst handsken hänga i upprätt läge, till exempel upphängd i fingerdelen med klädnypa i en tvättlina eller på en torkställning.

        Vårda dina läderprodukter 
        Produkter i läder 
        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress