Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Navigera med kompass

        Att kunna läsa karta och använda kompass är livsnödvändiga kunskaper om ett oväder drar in eller en olycka är framme. Här kan du lära dig planera och hitta rätt väg i naturen.

        Lär dig kompassen

        För att kunna använda kompassen på ett precist sätt är det viktigt att säkerställa att kompassnålen pekar ut magnetiska nord. Förvarar man kompassen i samma ficka som sin mobiltelefon kan magnetiseringen i kompassen påverkas. Om magnetisk nord (dit kompassnålen pekar) och geografisk/verklig nord (som kartans meridianer visar) skiljer sig mycket i ett område, så kallad magnetisk deklination, är det viktigt att beräkna och justera det. I vissa kompasser finns en deklinationsskala i kompasshuset, i andra kan man justera detta permanent med en liten skruvmejsel som följer med.

        Ta ut kompassriktning – Steg 1

        Placera kompassen på kartan och använd kompassens ena långsida för att skapa en rak linje mellan din position (A) och ditt mål (B). Observera att kompassens riktning ska peka mot målet.

        Steg 2

        Vrid kompasshuset till den röda pilen linjerar parallellt med kartans meridianer och kompassen pekar mot norr.

        Steg 3

        Lyft kompassen från kartan och håll den horisontellt i din hand. Vrid kroppen så kompassnålens röda del sammanfaller med norrpilens röda del. Nu visar kurspilen rätt riktning. Ta ett riktmärke någonstans i kursriktningen och gå dit. Fortsätt ta nya riktmärken i kursriktningen tills du nått ditt mål.

        Karta över området

        Inför din vandring är det alltid viktigt att planera sin tur, speciellt om det är första gången man besöker en plats. Det är bra att köpa kartan över området i god tid innan man ska ge sig i väg och ta reda på så mycket som möjligt om platsen man ska besöka. Vilka leder som är utmärkta eller mer svårnavigerade kan vara viktig information för att turen ska bli lyckad och säker. Genom att studera guideböcker och läsa i forum om tidigare besökares upplevelser kan man även hitta smultronställen som man inte vill missa.

        Vilken karta ska man välja?

        Det är viktigt att veta vilken skala kartan är gjord i. Med andra ord, hur stor förminskningen av verkligheten är på kartan. Fjällkartor för vandring eller skidturer i fjällen är oftast i skala 1:50 000. Det innebär att 1 centimeter på kartan motsvarar 500 meter i verkligheten. Ju lägre siffra, desto mer detaljerad karta håller man i sin hand. Utöver fjällkartor finns även terrängkartor med fokus på vandringsleder och stigkartor som ger en mer detaljerad översikt över nätverket av stigar i ett naturområde.

        Öva med kartan hemma

        På samma sätt som man alltid ska öva på att sätta upp ett nytt tält eller få i gång det nya stormköket innan man ger sig ut på premiärturen är det viktigt att även öva med kartan över området man ska besöka. Ett bra råd är att studera kartan flera gånger hemma innan man ger sig av. Då bygger man upp en viss lokalkännedom trots att man aldrig har besökt platsen tidigare och kan bekanta sig med kartans symboler. På varje karta finns en tydlig teckenförklaring som är bra att kolla igenom innan man ger sig ut.

        Att läsa en karta

        Hur ska man hålla kartan? Vad betyder kartans olika symboler? Ett tips är att hålla kartan så att man vet var norr är och öva på att peka ut var man befinner sig. Övning ger färdighet och det blir snart lättare att känna igen föremål på kartan i verkliga terrängen och tvärtom. Har man ett par olika riktmärken i naturen kan man relativt enkelt peka ut var man befinner sig. Bra riktmärken att leta efter är exempelvis vattendrag, hus, elledningar eller vägar. Ett bra tips är att använda tumgreppet genom att vika kartan och hålla tummen där man befinner sig.

        Riskbedömning

        Att kunna orientera sig på fjället eller i skogen är viktigt både för upplevelsens och säkerhetens skull. Det är en billig livförsäkring att veta exakt var man befinner sig om vädret snabbt skulle skifta och ett oväder eller tät dimma drar in och sikten blir sämre. Det gäller även om man håller sig till de större, markerade lederna. Dessutom är det viktigt att kunna ange exakt position om du skulle behöva ta kontakt med fjällräddningen vid en olycka.

        Så här kan du lokalisera dig

        Om du tappat bort dig på kartan kan du börja med att identifiera minst två fasta riktmärken i naturen som du även hittar på kartan. Rikta kurspilen mot det ena riktmärket och vrid graderingsringen tills kompassnålens röda del sammanfaller med N. Sedan lägger du kompassen med linjalens långsida över riktmärket på kartan. Vrid hela kompassen med riktmärket som centrum så kompasshusets linjer blir parallella med kartans meridianer och kompassringens N pekande mot kartans norr. Din position är någonstans utmed linjalens långsida.

        Upprepa nu allt med ett annat riktmärke. De båda pejllinjernas skärningspunkt är din position.

        Studera terrängen noggrannt

        Parallellt med att hålla koll på kartan är det viktigt att även lyfta blicken och orientera sig i terrängen. Ett bra tips är att titta på kartan och sedan välja ut en punkt som man kan se med blotta ögat längre fram i den riktningen man ska gå. När man nått den punkten, titta på kartan igen och välj ut en ny punkt. Om man går för långa sträckor utan att följa med på kartan kan en felnavigering på bara några grader bli flera kilometer i fel riktning.

        Prata med folk på vägen

        Att kunna orientera sig på fjället eller i skogen är viktigt både för upplevelsens och säkerhetens skull. Det är en billig livförsäkring att veta exakt var man befinner sig om vädret snabbt skulle skifta och ett oväder eller tät dimma drar in och sikten blir sämre. Det gäller även om man håller sig till de större, markerade lederna. Dessutom är det viktigt att kunna ange exakt position om du skulle behöva ta kontakt med fjällräddningen vid en olycka.

        Digitala hjälpmedel

        Som komplement till karta och kompass finns flera digitala hjälpmedel i mobiltelefonen. Ett av dem är appen ”Fjällkartan” där man kan följa exakt var man befinner sig på kartan med hjälp av telefonens gps. ”Min karta” är en annan användbar app där man bland annat kan se vandringsleder, vindskydd, raststugor, parkering, broar, höjdmeter och vattendrag. Vill man läsa mer om en specifik vandringsled, vindskydd eller övernattningsstuga rekommenderar vi appen ”Naturkartan”. Men tänk på att mottagningen kan vara bristfällig där man befinner sig och batteriet kan ta slut, så att förlita sig enbart på mobiltelefonen när man är ute kan vara riskabelt.

        5 tips för enklare navigering med karta & kompass

        • Vik kartan till lämplig storlek. Det är lättare att följa rutten när kartområdet är mindre.
        • Använd tummen för att följa dina framsteg på kartan, håll alltid tummen där du rör dig. Detta gör det snabbare att läsa kartan.
        • Använd vattentåliga kartor eller använd ett vattentätt kartfodral.
        • Vid riktigt blåsigt väder kan det vara bra att använda ett kartfodral som du hänger runt halsen eller på annat sätt se till att din karta inte tappas bort i vinden.
        • Kom ihåg att kompassnålen är magnetisk, så en annan kompass, telefon eller annat magnetiskt föremål i närheten kommer att ändra nålens riktning.

        Tappat kartan?

        Så här använder du kompass utan karta

        För att ta ut en kompasskurs väljer du ett riktmärke åt det håll du vill färdas. Håll kompassen horisontellt framför dig med kurspilen pekande mot riktmärket. För att nu få kompasskursen till riktmärket, vrider du graderingsringen tills kompassnålen röda ände pekar mot bokstaven N på graderingsringen. Kompasskursen kan du nu avläsa vid indexstrecket och när du tittar i kurspilens riktning har du kursriktningen. Kompassnålens röda ände ska alltid peka mot N. Välj ut ett riktmärke och gå dit. Fortsätt att ta nya riktmärken i kursriktningen tills du nått ditt mål.

        Så här hittar du tillbaka

        Vrid dig själv så att den vita spetsen på kompassnålen pekar mot N. Då har du kursen helt omvänd och kan gå raka vägen tillbaka.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress