Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Syntet – så fungerar syntetfyllning

        Välj material efter vädret

        I sträng kyla är dun oslagbart. Men i stora delar av Sverige erbjuder vintern som bekant både regn, snö och något däremellan. I temperaturerna runt nollan passar syntetfyllning bäst, därför kan det vara bättre med en syntetfodrad vinterjacka i till exempel södra delarna av Sverige. Fibrerna suger åt sig väldigt lite väta, och hindrar dessutom fukten utifrån att tränga igenom. Och blir materialet ändå blött, så klarar det att värma bättre än dun. Ett material för hela året!

        Syntet transporterar fukt

        En stor fördel med mikrofiber av syntet är att fukten som kroppen ger ifrån sig när du rör på dig kan transporteras ut genom materialet. Skillnaden mellan din kroppstemperatur och temperaturen utanför gör att vattnet rör sig i den riktningen, på samma sätt som när ånga stiger mot kallare luft ovanför. Detta kräver dock att inner- och yttertyg har samma förmågor.

        Packbarheten varierar

        Generellt går plagg eller sovsäckar med syntetfyllning inte att komprimera lika mycket som de med dunfyllning. De är också lite tyngre sett till hur mycket värme de kan ge. Men utvecklingen har gått framåt – för tio–tjugo år sedan var skillnaderna mycket större. Syntetfyllning kan också vara bättre på att återfå sin form efter att ha varit nedpackad.

        Sovsäckar med syntetfyllning

        I princip gäller samma faktorer som för jackor, handskar etc: sovsäckar med syntetfyllning passar bra när vädret växlar och slitstyrka är viktigare än låg vikt. Fundera igenom vilka miljöer och årstider du kommer att vistas i nattetid och om en syntetsovsäck kan vara ett bra alternativ för dig. Och fundera över ifall du kanske kan välja en tunnare modell och komplettera med en sovsäcksliner och/eller ett underställ i ull vid behov.

        Kända leverantörer

        Råvaran är oftast densamma när det gäller syntetfyllning – polyester. Men kvaliteten och miljöaspekterna varierar mellan billiga alternativ utan en tydlig avsändare och internationella varumärken som Primaloft och Thinsulate. Den senare konkurrerar med funktion och kvalitet och måste dessutom ha koll på sina egna underleverantörer.

        Tekniska finesser

        De tekniska lösningarna hos kvalitetsleverantörerna varierar, ofta med visst hemlighetsmakeri. Flera lyfter fram hur otroligt tunna syntetfibrer de tillverkar. (En vanlig definition av mikrofiber är att om man skulle sträcka ut ett gram tråd, så skulle den vara minst nio kilometer lång.) Andra lösningar är att behandla mikrofibrerna för att de ska bli mjukare och tåla väta ännu bättre och/eller sprej som gör att fyllningen behåller formen bättre.

        Återvunnen polyester

        Polyester förkortas med pet, alltså görs petflaskor av polyester. I många länder återvinns flaskorna till ny polyester som kan användas till syntetfyllning. En varning är dock på plats: det finns gott om ”smutsig” polyester som marknadsförs som återvunnen. Av de stora leverantörerna ska du kunna kräva att de håller koll på sina underleverantörer, så att hela återvinningskedjan är transparent.

        Kan återvinningen av syntetmaterial öka?

        Råvaran – olja – är som bekant inte förnybar och polyestern är i dagsläget inte biologiskt nedbrytbar. Men mycket forskning pågår, och eftersom polyestern är den överlägset största textilfibern, så vill man på många håll börja återvinna polyestern i kläder, sovsäckar etc. Processen kompliceras av att material ofta blandas och fogas samman.

        Dun & syntet ihop?

        Det bästa av två världar? På senare tid har en del tillverkare börjat blanda in dun som har behandlats för att tåla väta (helst utan fluorkarboner) med syntetfyllning.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress