Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Varför friluftskök?

        Att laga mat ute är något som tillför friluftsupplevelsen ytterligare en dimension. Många tycker dessutom att maten smakar mycket bättre när man äter ute i det fria. Bland friluftsköken finns både stormkök och brännare från till exempel Trangia eller Primus som möjliggör matlagning utan eld. Det finns många platser i naturen där man inte får elda eller perioder på året då det inte är lämpligt. Då är friluftsköket ett väldigt bra alternativ till en eldstad. Mängden av friluftskök i olika varianter kan vara förvirrande, men det är enkelt att smalna av utbudet baserat på vilka behov du vill uppfylla med ditt kök. Förutom att ett friluftskök möjliggör en god måltid i naturen är det även en bra tillgång vid strömavbrott.

        Vilket friluftskök ska jag välja?

        Stormkök & brännare

        Ett smidigt stormkök komplett med kastruller eller en liten, lätt brännare där du kompletterar med kokkärl i passande storlek? Hur vill du kunna använda köket styr volymen på kokkärlen. Vill du kunna laga hela måltider väljer du fler och större kastruller medan det räcker med ett mindre kärl för att värma vatten till dryck och frystorkad mat.

        Denna typ av kök är packbart och smidigt att ha med i ryggsäcken och är därför lämpligt för både kortare och längre turer. Trekkingkök finns både som gaskök och spritkök så tänk igenom vilken typ av bränsle du trivs bäst med. Längre ner på sidan kan du läsa för- och nackdelar mellan gas och spritbränsle.

        Gasbränsle eller spritbränsle?

        När du ska köpa ett friluftskök bör du fundera på vilket bränsle du vill använda. Såväl gasbränsle som spritbränsle har sina för- och nackdelar som du kan se i tabellen nedan. Här kan du läsa mer om att välja bränsle till stormkök.

        Fördelar med gaskök:

        • Lätt att använda
        • Justerbar låga
        • Hög effekt till låg vikt
        • Sotar inte
        • Kort koktid

        Nackdelar med gaskök:

        • Svårt att se hur mycket bränsle som finns kvar
        • Kräver olika gas beroende på temperatur
        • Kan vara svårt att få tag på utomlands

        Fördelar med spritkök:

        • Enkel, tillförlitlig konstruktion
        • Brinner ljudlöst
        • Lätt att se hur mycket bränsle som finns kvar

        Nackdelar med spritkök:

        • Svårt att justera lågan
        • Sotar
        • Tyngre än gas
        • Fungerar sämre vid kalla temperaturer

        Expeditionskök

        Expeditionskök, även kallat multifuelkök och precis som namnet avslöjar går dem att använda med olika typer av bränsle. Detta gör det optimalt för vinterturer eller bergsbestigning på höga höjder som ställer lite andra krav på utrustningen. Det är även ett kök för dig som rör dig över världen och inte är helt säker på vilket bränsle du kommer behöva använda på resan, eftersom du inte får ta med dig ditt eget bränsle på flyget.

        Campingkök

        Campingkök passar då du inte vill tumma på möjligheterna att laga en riktigt god måltid på resande fot. De har ofta två brännare som drivs av gas. De är större och tyngre än stormkök och passar därför bra vid nära äventyr, att ha med i bilen eller kanske på kajakturen då vikt och volym inte är avgörande. Ett perfekt val då du vill laga mat till hela familjen eller kompisgänget.

        EXPEDITIONSKÖK 
        CAMPINGKÖK 

        4 tips för matlagning på friluftskök

        1. Använd köket effektivt

        Det bästa ur både miljö- och effektivitetssynpunkt är att alltid koka upp vatten under lock och om det går, välj helst en vindskyddad plats för ditt kök. Det är säkrast och det går åt mindre mängd bränsle. Välj gärna mat som går snabbt att koka upp, som färsk pasta. Dela gärna maten i mindre bitar så går uppvärmningen snabbare. Kör inte köket på full effekt, det tar mest bränsle, ligg på ungefär tre fjärdedelseffekt. Ofta går det att stänga av bränsletillförseln redan en stund innan den egentliga koktiden, så eftervärms maten klar. Får du varmt vatten över kan du hälla det i en termos och använda till nästa måltid.

        2. Rengör kärlen direkt

        Det enklaste är att diska direkt efter måltiden. Allt som kallnar och stelnar är mycket svårare att få bort. Kallt vatten fungerar dåligt på fettytor. Värm hellre vatten (om du inte har kvar från måltiden) för att skölja ur smutsiga kärl. Tillsätt bara några droppar miljömärkt diskmedel – det räcker för att skölja rent – och/eller använd hushållspapper för att torka rent. Mossa fungerar också hyfsat bra. En liten kökssvamp kan vara bra att ha med i packningen. Skilj alltid diskplatsen från platsen där du hämtar vatten.

        3. Sköt om din utrustning

        Delarna till ditt friluftskök bör inte maskindiskas, bara rengöras för hand. Det ökar livslängden. Se till att alla delar är intakta och fungerar som de ska, inför varje tur. Kör man med diesel eller fotogen kan munstycken och ledningar ibland behöva rengöras med tryckluft eller rensnål. Ska du ut på långa vandringar eller resor kan det vara bra att ta med reservdelar. Primus har till exempel ett särskilt servicekit för de flesta av sina kök.

        4. Förbered hemma

        Kryddblandningar kan du förbereda hemma och ta med i små plastburkar eller plastpåsar. Citronpeppar, grillkrydda, chiliflakes, flingsalt och grovmalen peppar (eller din egen favoritblandning) förgyller den enklaste rätt. Och några vitlöksklyftor, en chili, en bit parmesan och en liten plastburk med olivolja väger knappt något alls i packningen, men kan bli det där lilla extra som höjer både humöret och smakupplevelserna i fält.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress